Útvonal tervezõ
Bajót >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót

Képgaléria:
Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót
Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót
Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót Szalézi Ifjúsági Központ - Bajót
Információ, szállásfoglalás
Típus: ifjúsági szállás,
Cím:
2533 Bajót Péliföldszentkereszt
Komárom-Esztergom
Nyitvatartás: egész évben
Telefon: 06-33-506-340
Fax: 06-33-506-341
Férõhely: 160 fõ
Web: inetsrv.ehf.hu
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Közösen használható: buszparkoló, ebédlõ, füves kert, hûtõszekrény, konferenciahelyszin, konyha, különterem, parkoló, társalgó, tûzhely, udvari tûzhely, WC, zuhanyzó/fürdõkád,
Bemutatkozás

Üdvözöljük a Gerecse szívében, a Szalézi Ifjúsági Közponzban!

Elõször Pél - Pély néven 1265-ben és 1291-ben említik az okiratok. 1338 óta a terület az esztergomi érsekség pusztája. Középkori templomának romjai 1700 elején még álltak a mai templom helyén.

1913 novemberétõl a kegyhelyet Don Bosco Szalézi Társasága veszi át. Az Olaszországban 1901-1913 között mûködõ a Szt. Istvánról nevezett Magyar Szalézi Intézet mintegy 40 alsógimnazista növendéke szalézi tanáraikkal, nevelõikkel együtt a felsõ-olaszor­szági Cavaglia városából 1913 novemberében átköltözött Szentkereszt földszintes kolostorépületébe .

1925-ben a kolostor nyugati frontján emeletet húztak.

A belsõ udvar (quadrum) egy részébõl étkezõ és színjátszó termet alakítottak ki. 1925-tõl a szalézi rend körülbelül 40 teológusának anyaháza lesz.

A kolostortól északra 1932 körül manzárdos fõiskolát építettek (Don Bosco Ház). 1943-ban elkészült az egyemeletes, tágas zarándokház is a kolostortól nyugatra (Ifjúsági Ház). 1950-ben a szalézi rendet is feloszlatták, az épületeket államosították. Vájárképzõ iskola és internátus mûködött itt 1950-1981 között, majd az emeletes zarándokház fogház lett, gondozottjai a szénbányában dolgoztak. A manzárdos teológiaépület a helyi TSZ vadászháza lett.

1992-ben a szalézi rend visszakapta az elkobzott rendházat és a hozzá tartozó létesítményeket.

Don Bosco ház:

A Don Bosco házban az elhelyezhetõ személyek száma 23 fõ.
Az elhelyezés 2, 3, 4 és 5 ágyas szobákban lehetséges.

2 ágyas 1 db, 3 ágyas 3 db, 4 ágyas 2 db, 5 ágyas 1 db.
Minden szoba összkomfortos: mosdó, zuhanyozó meleg vízzel, WC használattal.

Napi szállásköltség: 1600 Ft/fõ
Ágynemu használatára egyszeri 250 Ft/fõ díjat számolunk fel.

Szabadon használható a kettéválasztható konferenciaterem és a melegítõkonyha.

Rendház:

A Rendházban elhelyezhetõ személyek száma 43 fõ.
Az elhelyezés 1, 2, 3, 4, 5 és 6 ágyas szobákban történik.

1 ágyas 1db, 2 ágyas 1 db, 3 ágyas 2 db, 4 ágyas 3 db, 5 ágyas 2 db, 6 ágyas 2 db.

Napi szállásköltség: 1600 Ft/fõ
Ágynemû használatára egyszeri 250 Ft/fõ díjat számolunk fel.

A Rendház felújított szárnyában az összkomfortos szobák mellett egy új konferenciaterem is a vendégek rendelkezésére áll, kiszolgálóhelyiségekkel.

Ifjúsági ház:

Az Ifjúsági házban az elhelyezhetõ személyek száma április 16-tól október 14-ig 160 fõ, október 15-tõl április 15-ig 35 fõ.
Az elhelyezés 2, 4, 8, 12 és 16 ágyas szobákban lehetséges.
Közös mosdó, zuhanyozó, WC használattal.

Napi szállásköltség: 1000Ft/fõ
Ágynemût nem tudunk biztosítani, hálózsákot és lepedõt hozzanak magukkal!

Az épületben melegítõkonyha és ebédlõ áll a csoportok rendelkezésére.

Látnivalók a környéken:

-Lourdes-i barlang
A kolostortól mintegy 600 méterre levõ erdei tisztáson áll a Schmidt Sándor bányaigazgató által az 1930-as években építtetett Lourdes-i barlang. A hangulatos erdei pihenõn üdevizû források vannak.

-Kálvária
Feltétlenül megtekintésre érdemes a XVIII. századi Kálvária-szoborcsoport, melynek minden stációja más-más stílusban épült. A domboldalon a kálvária stációk különbözõ építészeti stílusban Gáthy Zsolt építészmérnök alkotásai 1931-1942 között. A stációk dombormûvei Metky Ödön szobrászmûvész alkotásai 1935-bõl. A kálvárián, a vandál kezek által megcsonkított kõszobrok 2001 augusztusában kerültek vissza felújítva az eredeti helyükre.

-A Szent Kereszt ereklye
Krisztus keresztjét 350 körül találták meg, darabjait a világ minden tájára szétküldték, így került hazánkba is. A szentkereszti ereklye hitelességét 1735-ben igazolta XIV. Benedek pápa.

-Kegytemplom
A mûemlék barokk templomot 1735-ben Eszterházy Imre hercegprímás építtette. Õ nyilvánította hivatalosan is Péliföld­szent­keresztetet búcsújáróhelynek. A templom fõoltára vörös márványból készült 1763 körül.

-Szent Vendel kápolna
A Szent Vendel kápolna színes üvegablakai 1943 tavaszára készülnek el Rabenseifer Alfréd sárisápi esperes és az esztergom-tábori szalézi intézet adakozásából

-Bajót
Árpádkori templom
Szántó Piroska festõmûvésznõ stáció képei
Dísz tér
Dísz kút
Szent Erzsébet Karitász központ
Millenniumi ház
Öregkõ Jankovich barlang
-Nyergesújfalu
-Mogyorósbánya


Útvonalajánlat:

Péliföldszentkereszt -Furdalos -Öreg-kõ -Mogyorósbánya.
A kolostor mögött vezetõ úton néhány száz méter után érkezünk meg a közelben található Szent kút-forráshoz, ahol megnézhetjük a II. világháborús katonasírt, a Lourdes-i barlangot és a kulacsok feltöltése után az Öreg-kõ felé vehetjük az irányt. A fák közül kiérve a Furdalos dombjának szántóján kelünk keresztül. Visszatekintve láthatjuk a péliföld­szentkereszti templomtornyot, bal kéz felõl a Gerecse háta látszott a TV-toronnyal, mögöttünk a távolban a Gete hegycsoport emelkedik ki, elõtte pedig az Öreg-kõ sziklaszirtje fehérlik. A hegy alatti szekérúton hamar eljutunk a szikla alatti pihenõhelyre. Innen út vezet fel a Jankovich-barlanghoz és az Öreg-kõ tetejére.

Látogasson el hozzánk, a Gerecse szívébe, a Szent Kereszthez!

Hasznos tippek!

 • További Bajót-i szállások

 • Megközelítés
  a 10-es úton haladva Dorog-Tokod-Péliföldszentkereszt, vagy Nyergesújfalu-Bajót-Péliföldszentkereszt.

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-2533 Bajót, Péliföldszentkereszt
  Tel: 06-33-506-340


  © Minden jog fenntartva! 2004-2022.

  Rólunk | Kapcsolat