Útvonal tervezõ
Sárospatak >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak

Képgaléria:
Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak
Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak
Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak Megyer-hegyi tengerszem - Sárospatak
Információ, szállásfoglalás
Típus: Természeti értékek,
Cím:
3950 Sárospatak Megyer-hegy
Borsod-Abaúj-Zemplén
Nyitvatartás: egész évben
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Bemutatkozás
Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

A Megyer-hegy (303 m) a falutól nyugat-délnyugat irányban emelkedik. Igen szembetûnõ a 37. fõútról, Sárospatakot elhagyva, Károlyfalva felé. Közel a hegytetõhöz ma már nem mûvelt malomkõbánya helyén gyönyörû 'tengerszem' található. Környéke kiépített turista-pihenõhely, melyet több turista jelzésen haladva is elérhetünk. Itt a falu felöl a piros négyszög - majd piros, jelzést ajánljuk, s írjuk le részletesebben.

Makkoshotyka felõl elérhetõ a piros 'malomkõ' tanösvényen is.

A Piros négyszög turistajelzést a 37. út károlyfalvi elágazásánál, vagy a falu fõutcáján, a faluháznál vehetjük fel. Innen az út az 'alsó pincesor' mellett halad el. Egy lankás dombtetõn keresztül a Gát felé tart, érintve az ott létrehozott mesterséges tavakat.

Itt letérhetünk a Piros négyszögrõl (300 m), s megnézhetjük a horgászparadicsomot, sõt a hegy lábánál pincelátogatásra is sort keríthetünk!

A kis kitérõt követõen két lehetõségünk van:
1.) Visszatérünk a jelzésünkre s újabb néhány 100 m-re elérjük a Piros jelzést a Borsos-pincéknél, melyeknek ma már csak nyomai találhatók.

2.)A halastótól jól kitaposott, bár kissé meredek emelkedõn a hegy oldalában, az erdõ vonalában érjük el a piros jelzést.

Az árnyas erdõben a jelzés jól követhetõ, változó meredekségû terepen haladhatunk. Mivel ez egy forgalmas turistaút, az ösvény széles, nehéz elvéteni. Közeledve a tengerszem bejáratához kisebb sziklákkal, meredekebb, többfelé elágazó ösvényekkel találkozunk, melyek a bányát körüljáró turisták nyomai.

A tengerszem déli oldalán tisztás, tûzrakóhely, néhai padok maradványai. A meredek sziklafalon korlát jelzi a veszélyes helyeket. Alkalmanként szúnyogok támadására is számítani kell. A holminkat lepakolva körülbarangolhatjuk a tengerszemet. Balra, az óramutató járásának irányába induljunk! Az északi oldalon meredek ösvényen leereszkedhetünk a víz szintjére, s a hajdani malomkövet szállító szekerek nyomán a keskeny hasadékon elérhetjük a béka-paradicsomként szolgáló lefolyástalan tófelszínt! A látogatók mutatványai közé tartozik a vízbõl kiálló sziklák meghódítása, a 'apucsbarlangba'való leereszkedés. A közelben a keleti magas sziklákon haladva elérjük a hajdani bányászok lakhelyéül szolgáló kõbevájt sziklalakásokat. Ezen a részen könnyen találhatunk puha kaolin kõdarabokat, mellyel a gyerekek rajzolgatni szoktak a sziklákra!

A Piros jelzésen nagyobb kört is tehetünk a két csúcsú Megyer-hegyen. Itt csatlakozunk a 'alomkõbánya'piros tanösvény jelzéshez.

Visszaúton is több lehetõség közül választhatunk!

A tanösvényen és a piros jelzésen a Botkõ gejzirkúpján keresztül Sárospatak felé ereszkedhetünk le. A hegy lábánál dûlõúton kerülhetünk vissza Károlyfalvára. A hegy kanyarulatát követve a horgásztavakhoz, míg a nagyrétet átszelõ úton közvetlenül a faluba jutunk.

Az erdõn keresztül – az idevezetõ úton visszafordulva – végig lejtmenetben haladhatunk. Ha felfelé jövet a horgásztó meredek oldalát választottuk, most ne hagyjuk ki a Borsos-pincék környékének vízfolyásokkal tagolt mélyútjait! A piros turistaút és a faluba vezetõ Piros négyszög elágazásánál idõnktõl függõen tehetünk kis sétát a piroson a falu északi oldalán emelkedõ Kecskerágóra. Itt mûvelt és már elhagyott szõlõtelkek között vezet az út, és szép kilátás nyílik a falura! A völgyben maradva az észak felé vezetõ szekérúton szép patakvölgy, gazdag növény- és állatvilág fogad. A falu hajdani kiránduló-majálisozó helyére, a Hordóskúthoz érkezünk. A ma is jó vizet adó forrás felkutatása kellemes és nyáron hûsítõ élmény lehet!

Bátran bíztatunk mindenkit egy kis kalandozásra!

Készítette:Trifonov Tamás

Hasznos tippek!

 • További Sárospatak-i szállások

 • Megközelítés

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-3950 Sárospatak, Megyer-hegy
  Tel:


  © Minden jog fenntartva! 2004-2022.

  Rólunk | Kapcsolat