Útvonal tervezõ
Sátoraljaújhely >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely

Képgaléria:
Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely
Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely
Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely Magyar Kálvária - Sátoraljaújhely
Információ, szállásfoglalás
Típus: múzeum,
Cím:
3980 Sátoraljaújhely Szár-hegy
Borsod-Abaúj-Zemplén >> Térkép <<
Nyitvatartás: egész évben
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Bemutatkozás
Magyar Kálvária, avagy Sátoraljaújhely így állított emléket a
trianoni békediktátum által elszakított városoknak.


A Szár-hegyen, az 1930-as években, helyi kezdeményezésre, széleskörû társadalmi összefogással épült emlékmûrendszer, amely a trianoni békeszerzõdés során elcsatolt megyének és városoknak állít emléket. A emlékmûrendszer koncepcióját Kontraszty Dezsõ kegyesrendi tanár fogalmazta meg, a tervrajzokat Harasztos Gyula festõmûvész készítette. Az õrtornyokra emlékeztetõ stációk homlok- és oldalfalain az elcsatolt megyék és nevezetesebb városok címereit helyezték el, amelyekhez márványtáblába vésve egy-egy versidézet tartozik. A 14 stációt Rilyák József és Kovács József kõmûvesmesterek építették, a városcímereket Osváth Antal szobrász, a mûkõtáblákat és feliratokat Kubasevivs Lajos kõfaragómester készítette. A hegytetõn 1934-ben állították fel a messzi vidékekrõl is látható országzászlót. A kálváriához tartozó Szent István-kápolna tetõzete a magyar koronát idézi. Felavatására 1936. október 4-én országos ünnepség keretében került sor.

A kálvária út végén az 1934-ben épített Országzászló áll. A emlékmûrendszerhez csatlakozó Szent István Kápolna a hegytetõn elterülõ tér végén sziklacsoportra épült, 1938. szeptember 11-én szentelték fel. Oltárképe Szent Istvánt ábrázolta, amint felajánlja a szent koronát Máriának, Magyarország védõszentjének. A kápolna Petrasovszky Emánuel festõmûvész tervei alapján készült. A Magyar Kálvária a II. világháború idején jelentõs veszteségeket szenvedett, s az azt követõ évtizedekben szinte teljes pusztulásnak indult: a címerek és márványtáblák eltûntek, az épületeket megrongálták, az utak bebozótosodtak. Az emlékhely egyre inkább feledésbe veszett, a fiatalok közül sokan még a létezésérõl sem tudtak. 1986-ban a Városi Tanács megtisztíttatta az emlékhelyhez vezetõ utakat, majd 1989-ben a Városvédõ és Szépítõ Egyesület kezdeményezésére megkezdõdött az emlékmûrendszer teljes felújítása. Ennek során a város vállalatainak, intézményeinek és politikai pártjainak anyagi támogatásával, a lakosság aktív részvételével újra megtisztították az utakat, felújították az épületeket, a stációkra új táblákat helyeztek el. A Magyar Kálvária újraavatására 1990 augusztus 19-én került sor, azóta az emléktáblák pótlása is megtörtént, s kialakították a'magyar anyák terét'.

A csodálatos természeti környezetben elhelyezkedõ egyedülálló emlékmûrendszert évente több száz látogató keresi fel, legtöbben a hagyományos, augusztus 20-ai ünnepség keretében.

Hasznos tippek!

 • További Sátoraljaújhely-i szállások

 • Megközelítés

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Magyar Kálvária Térkép
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-3980 Sátoraljaújhely, Szár-hegy
  Tel:

  © Minden jog fenntartva! 2004-2016.

  Rólunk | Kapcsolat
  GMS InGenium Kft.