Útvonal tervezõ
Eger >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

Végvári Vigasságok Egerben - Eger

Képgaléria:
Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger
Végvári Vigasságok Egerben - Eger
Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger Végvári Vigasságok Egerben - Eger
Információ, szállásfoglalás
Típus: vár, hagyományõrzõk,
Cím:
3300 Eger
Heves
Nyitvatartás: egész évben
Telefon: +36-36-512-744
Fax: +36-36-312-450
Web: www.div.iif.hu
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Bemutatkozás
Üdvözöljük Egerben a Végvári Vigasságokon

A vár története

Az egri vár története egészen Szent István koráig nyúlik vissza, amikor székesegyház építésébe kezdtek az Eger patak fölé magasodó domb teraszán. A vár ma látható része aztán e köré a templom köré terebélyesedett, amikor a tatárjárás pusztításait követõen Lambert püspök várépítési engedélyt kért IV. Béla királytól.
Az erõdnek a 16. század elõtt is fontos szerepe volt mind stratégiailag, mind közigazgatásilag, mind pedig egyházilag, ám igazi hírét mégis az 1552-es török ostrom során nyújtott világra szóló védelmével vívta ki. Dobó István 1549-ben vette át a vár irányítását, és hozzálátott az építmény megerõsítésének: ekkor épült a késõbb róla elnevezett méretes bástya is. (Ezt ugyan 1976-ban a megindult omlása miatt felrobbantották, de ma újra régi pompájában tündököl.)
1552 szeptember 4-én indult meg az ostrom. Elõzõ éjjel a császári zsoldos sereg csöndben dezertált, így a várat csak a helyiek és a környékrõl a várba menekült 2000 fõ védték. A támadás szeptember 11-én indult, az ágyúkkal megrongált falakat a törökök igyekeztek aláaknázni. A várfalakon folyt a küzdelem, de az október 13-i utolsó nagy roham sem bizonyult elegendõnek, hogy a többszörös túlerõben lévõ oszmán sereg bevegye a várat.
Nem így történt 1596-ban, amikor a jóval erõsebb véderõvel felszerelt, bõvített, fejlesztett vár bõ két hét alatt a törökök kezére jutott a haderõ fegyelmezetlensége miatt. Az oszmán seregek felismerték az erõd jelentõségét, és saját maguk számára is stratégiai központot alakítottak ki itt.
Eger vára 1686-ban szabadult fel az oszmán megszállás alól egy jól elõkészített tárgyalás eredményeképpen. Ezután azonban az erõd elveszítette jelentõségét, olyannyira, hogy 1702-ben Lipót császár elrendelte a külsõ vár felrobbantását. A Rákóczi szabadságharc idején a fejedelem épített a vár nyújtotta lehetõségekre, de a külföldi támogatás nélkül kudarcba fulladt szabadságharc sem mentette meg a várat a rá váró enyészettõl.

2005 évi programok

Szent Iván éj június 24.
- Múzeumok hosszú éjszakája

VÉGVÁRI VIGASSÁGOK EGERBEN
Történelmi fesztivál az Egri Várban

július 23 - július 31.

A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni. 1996-tól kezdõdõen minden esztendõ júliusának utolsó hetében rendezzük meg 'Végvári Vigasságok Egerben' címmel az egri várjátékokat. A fesztivál során tradicionális mesterségeket folytató kézmûvesek kínálják portékájukat és mutatják be a szakma 'mesterfogásait' az érdeklõdõknek.

A programsorozat négy napján a korhû kosztümökbe öltözött szereplõk Eger történelmi belvárosán keresztül kikiáltóval - zenével vonulnak fel a várba. Itt egymást váltják a történelmi programok. A középkort idézõ haditorna a közönség egyik kedvence. Évrõl-évre több csoportot hívunk meg, akik a kard-szablyavívástól a hajítófegyvereken át (dárda, dobócsíllag) az íjig valamennyi hagyományos fegyvert felhasználják mozgalmas bemutatóikhoz, melyeket a Gótikus palota udvarán tartanak.

A felnõttek és a gyerekek egyaránt szeretik a gólyalábasok, óriásbábosok elõadásait, a legkisebbeknek pedig vásári bábjátékot kínálunk.

A zene és a táncok elengedhetetlen részei a történelmi hangulatnak. Ebben a mûfajban nemcsak a magyar hanem más népek zenei hagyományaiból is ízelítõt kapnak a vendégek. A bécsi udvari táncoktól a keleti hastáncig, a reneszánsz hangszeres muzsikától a török udvari és népzenén át az ír, skót, walesi hárfamuzsikáig széles repertoárt láthatnak, hallhatnak, melyek igazi csemegét jelentenek minden korosztálynak.

A várjátékok alatt három országos verseny is zajlik minden évben. Az egyik a történelmi íjászverseny, ahol -kategóriánként- több látványosan kiépített pályán mérik össze tudásukat a jelentkezõk hagyományos fegyverekkel és öltözetben. A másik a bástyamászó-verseny. Itt képzett sziklamászók és amatõrök, minél rövidebb idõ alatt igyekeznek felmászni a Dobó-bástyán. A harmadik pedig a katonai hagyományõrzõ csoportok találkozója és versenye. A legsikeresebb mûfajok minden évben helyet kapnak a fesztiválon. A várjáték 1999-tõl kezdõdõen történelmi karaktert kapott: egy-egy történelmi korszak, esemény hangsúlyozottan jelenik meg a fesztivál során. 1999-ben a Török-kort idéztük fel. A XVII. században épült egri minaretbõl -a program részeként- müezzin imára hívó éneke hangzott fel. A török zene és hastánc mellett részesei lehettünk a vár török kori mindennapjainak is (zsoldosok mustrája, medvetáncoltatás, tûzfújás, zsonglõr stb.), s mindenki ízlése szerint megkóstolhatta a török étel és italkülönlegességeket. 2000-2001-ben, a millennium jegyében, a vár azon történelmi korszakait elevenítettük fel, amikor az erõdnek országos jelentõsége volt. Így Szent Istvántól idejétõl egészen a Rákóczi szabadságharc koráig szerepeltek kulturális elemek a fesztivál programjában.

A kilenc napossá bõvült rendezvény elsõ hétvégéjén a haditorna klubok mutatják be és mérik össze tudásukat, a következõ három nap (hétfõ-szerda) meghatározott idõpontban lesznek történelmi programok, utolsó négy napon pedig reggeltõl estig az elõzõ években megszokott programkínálatot biztosítunk. Így a városunkba érkezõ vendégek a várlátogatást összekapcsolhatják Eger gyógyfürdõjének és borospincéinek a felkeresésével is. Jelentõs azoknak a visszajáró látogatóknak a száma, akik a várjátékok programját, versenyeit teljes egészében megtekintik, szabadságukat ekkor töltik városunkban. Az Egerben hosszabb idõt eltölteni szándékozók minden kategóriában kaphatnak igényeiknek megfelelõ szállást. Az egri várjátékokra szeretettel várunk minden érdeklõdõt, akik a színvonalas program mellett több kiállítást is megtekinthetnek. A múzeumi kiállításokat a fesztivál idején -hétfõ kivételével- 9-19 óráig tartjuk nyitva.

Állandó kiállítások

Dobó István Vármúzeum
AZ EGRI VÁR TÖRTÉNETE, AZ EGRI KÉPTÁR, HÕSÖK TERME, KAZAMATA, ROMKERT, ROMÁN- ÉS GÓTIKUS KÕTÁR, BÖRTÖNKIÁLLÍTÁS

Idõszakos kiállítások

Siegen környéki várak, várkastélyok április 25. - május 28.

A természet csodái június 04. - 2006. február 28.
Válogatás a gyöngyösi Mátra Múzeum anyagából.

A világ fegyverei - a fegyverek világa október 17.-tõl

Reméljük programjaink elnyerték tetszésüket. Látogassanak el az Végvári Vigasságokra Egerbe

Hasznos tippek!

 • További Eger-i szállások

 • Megközelítés

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-3300 Eger,
  Tel: +36-36-512-744


  © Minden jog fenntartva! 2004-2022.

  Rólunk | Kapcsolat