Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ)

Képgaléria:
Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ)
Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ)
Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza (Sóstófürdõ)
Információ, szállásfoglalás
Típus: múzeum, hagyományõrzõk,
Cím:
4431 Nyíregyháza (Sóstófürdõ) Tölgyes út 1.
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Nyitvatartás:
április 1 - október 31-ig : 9.00 - 17.00,
június 15 - augusztus 31-ig: 9.00-18.00
Telefon: 06-42-479-704, 06-42-500-552
Fax: 06-42-479-704
Web: www.muzeumfalu.hu
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Közösen használható: buszparkoló, büfé, játszóudvar, játszótér, mozgássérült-barát, parkoló, WC,
Bemutatkozás

Üdvözöljük a Sóstói Múzeumfaluban!Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu

A várostól néhány kilométerre, a Sóstói erdõ tölgyfáinak lombjai alatt kedvelt pihenõ- és kirándulóhely Sóstófürdõ. A Múzeumfalu Sóstó szívében, a Krúdy Vigadó szomszédságában található.

A szabadtéri múzeumot 1970-ben alapították a megye népi építészeti emlékeinek a megmentésére és bemutatására a sóstói üdülõhely négyhektáros területén. A skanzen elnyerte az Év Múzeuma 1996 címet.

A múzeumfalu a megye néprajzi múzeuma is, mert itt helyezték el a Jósa András Múzeum teljes néprajzi anyagát az adattárral és a több mint 5000 felvételes fotótárral együtt. A mintegy 13 ezer tárgyból álló gyûjtemény jelentõs textil- és kerámiaanyagot foglal magában, ezen belül közel ötven késõ habán kerámiát.
A múzeum a megye öt táját mutatja be egy teres-utcás, középkori eredetû településforma keretében.

Sóstógyógyfürdõ - Sóstói MúzeumfaluA 'faluközpont'-ban a középületek és az ún. mûhelysor, a kalapos-, a mézeskalácsos-, a szitás-, a csizmadia- és a susztermûhelybõl álló rekonstruált épület kapott helyet. Itt látható a Barabásról áttelepített iskola, a tûzoltószertár, a XVIII. századi tervek alapján kivitelezett tivadari harangláb és kisdobronyi templom, továbbá a paplak és a kocsma, amelyben szatócsbolt is van.
A szilvamag alakú teret alkotó utcasor elején a nyírségi épületek állnak: a tiszadobi, az anarcsi és a kállósemjéni portán. Közülük legrégibb az Anarcsról származó, 1816-ban épült vázszerkezetes ház. Bereg megyét a Tarpáról áttelepített jómódú lakóépület képviseli. Az utcasortól távolabb helyezkedik el a nyíregyházi bokortanyák szlovák, helyi nevén tirpák lakosságának életkörülményeit bemutató épületcsoport és a nagyhodosi csõszház. Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu
Ezt követi három épület, amelyek, Magyarországon egyedülálló módon, a cigányok építés- és lakáskultúráját szemléltetik.
A XIX. századi Rétköz vízjárta területének építkezését két portán tanulmányozhatjuk, a beszterecin és a paszabin. Az utóbbi lakóépülete félig földbe mélyített. Szatmár gazdag építészeti hagyományaival a nagyhodosi kisnemesi, a Jánkmajtisról származó középparaszti és az 1843-ban épült tiszabecsi házban és telkén ismerkedhetünk meg.

Programok a Múzeumfaluban.

A múzeumfaluban rendszeresek a kézmûves bemutatók, június végén általában iskolásoknak szerveznek kézmûves és hagyományõrzõ napközis táborokat, 'jeles napokon' egész napos folklórbemutatókat, amelyre a család minden tagját várják.
Állandó nagyrendezvény a május 1-jei majális, a május végi pünkösd és az augusztus 20-i Szent István-nap.
Május végétõl augusztus végéig hangversenysorozatot, minden vasárnap délelõtt református istentiszteletet tartanak a múzeum kisdobronyi templomában. Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu, Gergelyjárás

Kulturális rendezvényeink:
Március 5. Téltemetés
Március 12. Gergelyjárás
Április 12-13-14. Húsvéti készülõdés
Április 17. Falusi húsvét
Május 1. Majális
Május 18. Múzeumi világnap
A világ múzeumainak immár nagy múltra visszatekintõ napja idén a múzeumok és az ifjúság kapcsolatát tûzte vezérfonalként zászlajára. Az e napon szervezett programokhoz intézményünk is csatlakozik.
Ekkor nyílik a "Bokortanyák világa" c. fotókiállítás is a Jármi kisnemesi lakóházunk bemutatótermében.
Június 5. Pünkösdi királyválasztás
Délelõtt kerül sor a hagyományos pünkösdi királynéválasztásra a Margaréta Néptáncegyüttes elõadásában , ahol a jól ismert gyermekjátékok (Bújj, bújj zöldág..., Ma vagyon, ma vagyon... stb.) elevenednek meg, majd a pünkösdi király - már nem teljesen hagyományos - lovas ügyességi verseny keretében való kiválasztását kísérhetik nyomon az érdeklõdõk.
E napon nyílik a "Kicsi csupor, nagy kanál" c. kerámiakiállítás a Jármi kisnemesi lakóház bemutatótermében.
Június 23. Szent Iván-éj
A magyar néphagyományból már jórészt kikopott, ám az észak-európai és a szláv népeknél mai napig jelentõs nyárkezdõ ünnep elevenedik meg ezen az éjszakán. A hagyományos formában megrakott tûz mellett 22 órától fellép Bródy János, a szentiváni szokásokat pedig a Nyírség Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel. A tûzugrásba a résztvevõk is bekapcsolódhatnak.
Július 1. Aratónap Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu
A 19. század második fele óta szokásban van, hogy az aratás befejeztérõl az abban részt vevõk ünnepség keretében emlékeznek meg. A múzeumfaluban a hagyományos, kaszával való aratás, a kévekötés és a keresztrakás munkamenetét is megismerhetik az érdeklõdõk. A múzeum tirpák porta mögötti gabonatábláján lezajló programot aBoglárka Gyermek Néptánccsoport folklórbemutatója zárja.
A Jármi kisnemesi lakóházban e napon nyílik kiállítás "Nyíren innen, Szilágyságon túl" címmel Petkes József festõmûvész akvarelljeibõl
Július ?
Reflektor-ART
Képzõmûvészet-irodalom-zene
Rendhagyó éjszakai performance-bemutató.
Augusztus 4. Nyírségi Lakodalmas
A mûsorban egy hagyományos nyírségi lakodalmat idézünk fel a Boglárka Gyermek Néptánccsoport elõadásában. A közönség elõtt "lejátszódik" az egykori falusi lakodalom valamennyi mozzanata a lánykikéréstõl a nyoszolyavivésen keresztül az egybekelési ceremóniáig. A találkozó võfély résztvevõi amolyan "hoppmester" módjára vezénylik le az egész eseménysort.
E napon nyílik a Jármi kisnemesi lakóházban az "Állatábrázolás a népmûvészetben" c. kiállítás. Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu, programok
Augusztus 20. Kenyérünnep
A nap során a gabonaõrléstõl az új kenyérig kísérhetik végig az érdeklõdõk a búza útját. A program keretében hálaadó református istentiszteletre is sor kerül a múzeum kisdobronyi templomában.
Szeptember 2. Szent Mihály havi munkálkodások
Õsszel a falusi lakosság apraja-nagyja az évi termés betakarításán, konzerválásán munkálkodott. A múzeumfalu valamennyi munkatársa közremûködésével ismerkedhetünk meg többek között a lekvárfõzés, gyümölcsaszalás, mustnyerés, dohányfûzés stb. munkamenetével, s kóstolhatunk meg számos finomságot.
Szeptember 15-16. "Kóstolja meg Magyarországot"
A már hagyományosnak tekinthetõ rendezvény a népi ételek, agráripari termékek szélesebb körû megismertetését kívánja elérni oly formában, hogy Magyarország régiói és a rendezõ megyével szomszédos három ország (Szlovákia, Ukrajna és Románia) Kárpátok Eurorégióhoz tartozó területeinek képviselõit egy gasztronómiai fesztivál keretében vendégül látja. A múzeum területén kialakított sok-sok fõzõhelyen készült ételeket a közönség meg is kóstolhatja. Aki a tájjellegû agráripari termékeket (aszalványokat, lekvárokat, borokat, pálinkákat stb.) otthon is élvezni akarja, a rendezvényen kiállító cégek standjain meg is vásárolhatja azokat. Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu, "Kóstolja meg Magyarországot"Társrendezvényként a Slow Food (Komótos étkezés) mozgalom tagjai itt tartják II. Országos Találkozójukat.
Ez évben rendezvényünk kiemelt vendége a Máramarosszigeti Múzeum, melynek munkatársai ez alkalommal a "Máramaros népmûvészete" c. kiállítással és máramarosi román ételekkel lepik meg a közönséget. A kiállítás megnyitására 16-án a jármi kisnemesi lakóházban kerül sor.
Szeptember 24 . Mihály napi lovasfesztivál
Az Elso Nyírségi Lótenyésztõ Egyesülettel közös rendezvényen a nyíregyházi és bokortanyabéli lovasgazdák mérik össze fogathajtó tudásukat és mutatják be szebbnél-szebb fogataikat.
Október 14. Kendernap
A tavasszal elültetett kender erre az idõpontra került olyan állapotba, hogy szorgos asszonyi kezek közremûködésével elõbb fonallá, majd vászonná váljék. E napon a kendertörés, gerebenelés, tilolás, fonás munkamenetét mutatjuk be az érdeklõdõknek.
Október 28. Tengerifosztó
A Boglárka Gyermek Néptánccsoport segítségével megelevenedik a régi társasmunkák talán legismertebbike, a tengerifosztás. A múzeum pócspetri portáján termett kukoricát a közönség bevonásával letörjük, szekérre rakjuk, majd a jánkmajtisi nagygazdaportára visszük. Itt tréfás folklórmusor keretében fosztjuk le a csuhét a tengericsövekrõl.

Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu, Élõ koncertekNépek zenéi koncertsorozat

A már évek óta nagy érdeklõdést kiváltó koncertsorozat idei elõadásai távoli népek zenéit hozzák el a múzeumfaluba. Az elõadásokat a múzeum faluközpontjában kialakított szabadtéri színpadon rendezzük meg.
A koncertek
Július 8. Agbeko Cultural Group. Afrikai (nigériai) dobshow táncosokkal és énekesekkel
Augusztus 12. Kiyo Kito Taiko japán dobcsoport
A koncertek kezdési idõpontja 19 óra.

Állandó programok:
Május 15-tõl augusztus 20-ig heti ismétlésben az alábbi bemutatókra kerül sor a múzeumban. A program minden nap délelõtt 10-kor és délután 14 órakor kezdõdik.
Kedd Kosárfonás
Szerda Népi gasztronómiai bemutató ételkóstolóval + fazekasság
Csütörtök Kovácsmesterség
Péntek Asszonyi munkák + minden 2. héten paszabi szövésbemutató
Szombat Kádár és/vagy kerékgyártó bemutató

Áraink:
FELNÕTT 500 Ft Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu Élõ koncertek (indiai est)
DIÁK és NYUGDÍJAS 65 év alatt 250 Ft
CSOPORTOS - 15 fõ felett - FELNÕTT
450 Ft/fõ
CSOPORTOS - 15 fõ felett - DIÁK és NYUGDÍJAS 65 év alatt
225 Ft/fõ
NAGYCSALÁDOS (2 szülõ + 2 vagy több gyerek)
1250 Ft
NYUGDÍJAS 65 év felett és 6 év alatti GYEREK ingyenes
PEDAGÓGUS, MÚZEUMI, KÖNYVTÁRI, LEVÉLTÁRI DOLGOZÓ ingyenes
Fogyatékkal élõk (fejenként egy kísérõvel) ingyenes
SÉTÁLÓJEGY (csak egyéni látogatóknak, nyitva tartási idon kívül - ez esetben nincs kedvezmény)
egységesen 100 Ft/fõ

SZOMBATON INGYENES MÉG:
6 év alatti gyerek + 1 vagy 2 felnõtt kísérõ és valamennyi diák
Nyugdíjasoknak, óvodásoknak fõzéshez, szalonnasütéshez
s egyéb ténykedésekhez helyszín bérbeadása: 100 Ft/fõ
Nyitva tartási idõn kívüli (pl. 9 óra elõtt és 17 óra után vagy hétfõn) csoportos látogatás csak elõzetes egyeztetés után lehetséges. Ez esetben nincs ingyenes belépési kedvezmény! (a felnõtt belépõ 500, a nyugdíjas-, gyerek- és diákjegy 250 Ft) Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu
A fenti kedvezmények csak magyar állampolgárokra érvényesek. A külföldi állampolgárokra vonatkozó kedvezmények az információs táblán kifüggesztve olvashatók.
SZOLGÁLTATÁSOK (kérjük legalább 2 héttel elõre megrendelni)
Tájékoztató a múzeumfaluról (kb. 10 perc)
- magyar nyelven: 700 Ft
- angol és francia nyelven 1000 Ft

Tárlatvezetés (max. 30 fõ, max. 1,5 óra)
hétköznap: - magyar nyelven: 2500 Ft
- angol és francia nyelven: 5000 Ft

ünnepnap, szombaton és vasárnap:
- magyar nyelven: 3000 Ft
- angol és francia nyelven: 6000 Ft

Nyitva tartás:
április 1 - június 14. 9-17 óráig
június 15 - augusztus 31. 9-18 óráig
szeptember 1 - október 31. 9-17 óráig
Hétfõn (kivéve húsvét és pünkösdhétfõt) és az ünnepek utáni elsõ munkanapon a múzeum zárva tart! Az iskolai kirándulásokra való tekintettelmájus 15-június 15. között hétfõn is fogadjuk a látogatókat.

Kézmûves bemutatók illetve foglalkozások:Sóstógyógyfürdõ - Sóstói Múzeumfalu
fazekasság, fafaragás, vajköpülés, mézeskalácssütés, szal­ma­fo­nás, gyöngy­fûzés, bõrözés, gyertyamártás, nemezelés, szövés
Kívánságra csoportoknak a kézmûves foglalkozások megszervezését vállaljuk.
A múzeum területén és helyiségeiben egyedi programok (fõzés szabadtûzön, szalonnasütés, fogadások, esküvõk, keresztelõk stb.) igény szerint lebonyolíthatók.
Népmûvészeti, háziipari ajándéktárgyak a szatócsboltban vásárolhatók. A „Barabási kocsma” a nyitvatartási idõ alatt büféként üzemel. Utóbbi helyen kedvezményes csoportos étkezés is megrendelhetõ.
A foglalkozások és tárlatvezetések iránti igényeket levélben vagy telefonon két héttel elõre kérjük bejelenteni!

Reméljük az ajánlatunk elnyerte az Ön tetszését is, legyen a vendégünk a Sóstói Múzeumfaluban!

Hasznos tippek!

 • További Nyíregyháza (Sóstófürdõ)-i szállások

 • Megközelítés
  Megközelíthetõ gépkocsival Nyíregyházán a Kossuth út - Sóstói út vonalon, melyet "Sóstó" feliratú táblák jeleznek. Vonattal a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza és a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon a vasútállomásig, majd a 8-as helyi autóbuszjárattal .

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-4431 Nyíregyháza (Sóstófürdõ), Tölgyes út 1.
  Tel: 06-42-479-704, 06-42-500-552


  © Minden jog fenntartva! 2004-2022.

  Rólunk | Kapcsolat