Útvonal tervezõ
Boldogkõváralja >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja

Képgaléria:
"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja
"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja
"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkõváralján - Boldogkõváralja
Információ, szállásfoglalás
Típus: vár, hagyományõrzõk,
Cím:
3885 Boldogkõváralja Vár-hegy
Borsod-Abaúj-Zemplén
Nyitvatartás: egész évben
A kiállítások nyitva tartása:

-április 01 - október 30., illetve elõzetes egyeztetés alapján bármikor
-hétfõ kivételével minden nap 09.00 órától 18.00 óráig
-hétfõn 10.00 órától 18.00 óráig
Telefon: 06-46-387-720, 06-70-337-5726
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Közösen használható: buszparkoló, büfé, étterem, parkoló, telefon, WC,
Bemutatkozás
Üdvözöljük Boldogkõváralján a várjátékokon!


A hatalmas, különös alakú kõsziklán emelkedõ várat és az alatta meghúzódó kis falut, csodálatosan szép fél karéjban övezi az Õrhegy, Cserák, Tóhegy, Nagykorsós és a mögötte emelkedõ 737 méteres Magoska.

Boldogkõváralja:

Bár a település a Hernád völgyében fekszik, mégis a Zempléni hegység szerves része. A környék legkorábbi emléke egy körülbelül tizenöt millió éves megkövült tengeri csiga - a falu felsõ végébõl került elõ. Az ásatások során fellelt nagy mennyiségû kõeszköz és cserépdarabok, mind arra utalnak, hogy az egykor hatalmas erdõségek, széltõl védett völgyek, a bõvizû források és patakok kínálta kedvezõ természeti adottságok közé szívesen települt már az õsember is. A falu a várról kapta a nevét.

Boldogkõ vára:

Az eredetileg Bodó-kõnek nevezett, hatalmas andezittufa tömbön áll a Boldogkõ-várának tekintélyes romja. A várhoz számos monda, hagyomány kötõdik, ezek egyike a vár nevének eredetérõl azt tartja, , hogy IV. Béla a Muhi csata után Aszaló községbe menekült a tatárok elõl. Itt Bodó, az öreg aszalómester rejtette el a királyt jobbágyruhába öltöztetve. Egy év elteltével Bodó mester megrakott hét szekeret finom aszalt gyümölccsel, így indult Budára. A szekerek bakjára hét lányát ültette, akikkel nagy feltûnést keltett a királyi udvarban. A király még emlékezett jótevõjére, így neki adományozta Aszaló és Bodolló községeket azzal a kikötéssel, hogy ott várat építsenek. A leányok segítettek apjukon, hamarosan valamennyiüknek kérõje is akadt, de csak akkor mondtak igent, ha azok megígérték, hogy várat építenek. Elõször Bodókõnek nevezték, ám az esküvõn - melyet a király kérésére a várban tartottak egyszerre a hét leánynak - a király azt javasolta, hogy nevezzék Boldogkõ várának, mert a hét szépséges leány itt volt a legboldogabb.

A vár falai között megfordult Balassi Bálint, aki itt írta a Borivóknak címû versét, itt prédikált Dévai Bíró Mátyás, a késõbbi magyar Luther, s itt hirdetett igét Martinuzzi Fráter György. Vécsey Jenõ a közeli Céce község szülötte szimfonikus költeményt írt Boldogkõ váráról.

1963-ban indult meg a régészeti feltárás, Koppány Tibor tervei alapján a vár jelentõs részét helyreállították. Az egykori vár legszebb részén, a palotaszárnyban ma kiállítás ad bepillantást a vár múltjáról, a középkori harci eszközökrõl, katonai viseletekrõl. Sajnos, az épületben hosszú idõn át mûködött turistaszállás még az 1990-es évek elején megszûnt, helyét kiállítási termek foglalják el.

Várjátékok:

A középkori várjátékok gondolata már régen ott motoszkált a szervezõk fejében. A Boldogkõváraljáért Kulturális Közalapítvány azzal a célzattal alakult 1999 tavaszán, hogy támogassa a falu természeti és kulturális örökségeinek megóvását, ápolását, a hagyományápolásra történõ nevelést és minden olyan kulturális és mûvészeti eseményt, mely a községhez, a várhoz kötõdik. Az Alapítvány elnöke, egyben a helyi polgármester, Kóczián Gyula és a mûvelõdési ház vezetõje Dévay Gábor gondolatai találkoztak azon a ponton, hogy ki kell használni a nagyszerû történelmi építmény adta lehetõségeket, és minél több nagyszabású rendezvényt kell lebonyolítani a Boldogkõi vár tövében.

Ilyen jellegû kezdeményezés született 2000 nyarán, amikor is egy háromnapos - vár köré csoportosuló rendezvénysorozatnak adott helyet Boldogkõváralja. Június 23-25- ig megrendezésre került a Millenniumi várnapok - Dudás találkozó címû program.

Kis szerepet kapott egy haditorna-klub középkori fegyveres bemutatója is. A színes forgatagban ez volt az egyetlen igazán várhoz kapcsolódó esemény.
Ebbõl a véleménybõl a szervezõk azta következtetés vonták le, hogy
a következõ évtõl kezdve Boldogkõváralján évente egyszer nem várnapokat szervezünk, hanem várjátékokat.


Legendás lovagkor Boldogkõváralján :

(a két nap eseményei)

Az események pénteken kezdõdtek a késõ délutáni órákban. Reneszánsz zene kíséretében hintós menettel adták hírül a lakosságnak a másnapi események történéseit. Ezt követõen az érdeklõdõk megtekinthették a várban a lovagok bemutatkozását.

Néhány fegyveres mutatvánnyal a fõszereplõk ízelítõt adtak abból a bõ és változatos programból, amire igazán csak szombaton került sor. A szombati nap az Aranykard Sárkányos Lovagok és a Corona Hungarica lovagjainak felvonulásával kezdõdött délelõtt 10 órakor.

A hivatalos megnyitó 11 órakor volt, majd ezután megkezdõdtek a vitézkedések lovas és gyalogos bajvívások, fegyveres bemutatók, reneszánsz táncok és egyéb középkori hangulatú események. A népes közönséget még be is vonták, és két bátor vállalkozót lovaggá ütöttek – persze megfelelõ lovagi próbatételek után. Megválasztották a közönségbõl Boldogkõ Bajnokát és az is kiderült, hogy a nézõk szavazatai alapján ki lett Boldogkõ Szépe.

Az események az esti órákban a Várborozóban folytatódtak. Ez a helyszín egyébként egész nap felüdülést nyújtott a 40 fokos kánikulában kitikkadt, megfáradt érdeklõdõknek. A Várborozó most nyitott ki elõször, de máris óriási látogatottságnak örvendett és bebizonyosodott mindenki számára, hogy milyen nagy szükség van egy ilyen hangulatos, hûs pihenõhelyre. Nemcsak italokat, hanem finom ételeket is lehetett kapni a borozóban, ahol a vacsora közben még mutatványosok, hastáncosnõk és lovagok duhajkodása is szórakoztatta a vendégeket. A megfelelõ középkori hangulatot az élõ reneszánsz zene is szolgáltatta. A mutatványos program mellett a látogatók sétakocsikázhattak, lovagolhattak, de még az íjászattal is bárki megpróbálkozhatott a Boldogkõi Vár tövében.

2004-ben immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a rendezvény, programunk itt olvasható.

A Várjátékok programja:

Helyszín: Boldogkõváralja község

9.00 Zenés felvonulás Boldogkõváralja utcáin lovasokkal, lovas hintókkal és gyalog reneszánsz zene és kikiáltó kíséretében

Helyszín: Boldogkõi Vár, Várszínpad (parkoló)

Délelõtt:

10.00 A IV. Boldogkõi Várjátékok megnyitója
10.15 A Történelmi Bajvívó Egyesület (Diósd) lovagi torna bemutatója (XIV. sz.-i gyalogos)
11.00 A Szittya Lovasíjász Csoport sztyeppei lovasbemutatója
11.45 Vásári parádé - gólyalábasok, óriásbábosok, muzsikások zajos 'támadása' - ORT - IKI bábszínház

Délben:

12.30 Ebédidõ a hûvös Várborozóban

Középkori étkek, borkóstolás

Délután:

13.30 Angyalbárányok címû vásári mesejáték (Écsi Gyöngyi és Kovács Marcell elõadásában)
14.30 Szittya Lovasíjász Csoport bemutatója (Vár elõtti füves területen)
15.00 Babocsai Máté deák históriája -várszínpad- az ORT-IKI bábszínház elõadásában
15.45 A Debreceni Aranykeresztes Lovagok haditorna bemutatója, reneszánsz táncok, fegyveres bemutatók
16.30 Lovagi Hétpróba -a közönség bevonásával
17.30 Boldogkõ Bajnoka -erõs ember választás

Próbatételek:

¨ zsák cipelés
¨ petrencerúd tartás
¨ rönk hajítás

Este:

19.30 – 24.00 Középkori vacsora est (reneszánsz vacsora est a királyi párral)

közben:

¨ reneszánsz zene
¨ vitézek duhajkodása
¨ fáklyás bemutató

A várjátékok egész ideje alatt:

¨ Népi iparmûvészek kirakodóvására
¨ Íjászkodás, íjászverseny 3 kategóriában (férfi, nõi, gyermek)
¨ Borkóstolás a várborozóban
¨ Óriáscsúszda a gyerekeknek
¨ Középkori játszóház a gyerekeknek
¨ Lovaglási lehetõség
¨ Lovaskocsikázás
¨ Középkori étkek

Belépõ árak:

-felnõtt: 500.- Ft
-diák, nyugdíjas: 250.- Ft

A belépõk árában a vár belépõ is benne van!

Parkolási lehetõség a helyszínen!

Állandó kiállítások:

- ásványkiállítás és értékesítés
- hadtörténeti kiállítás
- ólomkatona terepasztalok

A kiállítások nyitva tartása:

-április 01 - október 30., illetve elõzetes egyeztetés alapján bármikor
-hétfõ kivételével minden nap 09.00 órától 18.00 óráig
-hétfõn 10.00 órától 18.00 óráig


Reméljük ez a kis ajánló elnyerte az Ön tetszését is, legyen a vendégünk a 'Legendás lovagkor' várjátékokon Boldogkõváralján!

Hasznos tippek!

 • További Boldogkõváralja-i szállások

 • Megközelítés
  A 3-as és a 37-es fõutat Encs és Tolcsva között összekötõ úton, illetve a két fõútról induló más mellékutakon érhetõ el a település. Vasútállomása is van a Szerencs - Hidasnémeti vonalon.

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-3885 Boldogkõváralja, Vár-hegy
  Tel: 06-46-387-720, 06-70-337-5726


  © Minden jog fenntartva! 2004-2022.

  Rólunk | Kapcsolat