Útvonal tervezõ
Almamellék >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék

Képgaléria:
Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék
Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék
Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék Almamelléki Erdei Vasút - Almamellék
Információ, szállásfoglalás
Típus: közlekedés,
Cím:
7934 Almamellék
Baranya
Nyitvatartás: egész évben
Telefon: 06-73-354-251, 06-73-514-102
Fizetõeszköz:
Szolgáltatásaink
Bemutatkozás
Üdvözöljük az Almamelléki Erdei Vasúton!

Almamellék Baranya megyében, a Zselic(ség)ben található kisközség.

A kisvasút története:

1899-ben épült meg a MÁV Szigetvár - Kaposvár közötti vasútvonala, mely érintette Almamellék községet. A leegyszerûsödött szállítási lehetõségek arra ösztönözték a községtõl északra fekvõ erdõterületek birtokosát, Báró Biedermann Rezsõt, hogy a faanyag elszállítására keskenynyomközû vasutat létesítsen területei és az almamelléki MÁV-állomás között. Az elképzelés 1901-ben valósult meg, ekkor épült meg az elsõ vonal az almamelléki MÁV-állomás és a Németlukafai Cigányvölgy között 7,2 km hosszan.
A kisvasút vonala tovább gyarapodott: még 1901-ben megépült a Szentmártonpusztai leágazás, 1915-ben 0,5 kilométer hosszban a Terecsenypusztai vonal (II-es sz. szárnyvonal), 1925-ben a Lukafai elágazástól a Sasréti vadászkastélyig vezetõ 1 kilométer hosszú vonal (ez késõbb az I. sz. fõvonal részévé vált), 1935-ben az 1,5 kilométer hosszú Csikóréti szárny, amit 1940-ben el is bontottak. Szintén 1935-ben a Lukafai vonalból is felszedtek egy fél kilométeres szakaszt. Az 1935-ös vonalmegszüntetések valószínûleg a fakitermelési területek megváltozásával magyarázhatók.
A kisvasút fénykora:
1945 után a kisvasút vonalait államosították: a hálózat - a Szentmártonpusztai vonalat kivéve - erdõgazdasági kezelésbe került. A 0,4 kilométer hosszú Szentmártonpusztai vonal ugyanis a Görösgali Állami Gazdaság tulajdonába került.
A lóvontatás még az államosítás után is tartotta magát: 1955. december 21-én az erdõgazdaság egy R-20-22 típusú Hofher motormozdonyt vásárolt, melynek elõzõ üzemelési helye a Kemencei Erdei Vasút volt. Almamelléken 1964-ben történt selejtezéséig üzemelt.

Napjaink történései:

Az 1990-es évek elején a hazai erdei vasutak szerepe átértékelõdött
-az üzemeltetõ erdõgazdaságok rájötek arra, hogy egy-egy ilyen vasútban reklámlehetõségek rejlenek. Az almamelléki kisvasút megszüntetése is lekerült a napirendrõl.

Almamelléken 1991-ben szûnt meg a teherszállítás. A teherkocsik egy részét azóta pályafenntertási célokra használják. 2001-ben két 'MASZOLAJ-kocsira' házilag nyitott személykocsit építettek, amely megszüntette a néha már krónikus személykocsihiányt. Szintén 2001-ben a feleslegessé vált teherkocsikat szétvágták, forgóvázaikat pedig a Csömödéri Erdei Vasútra szálították.
Az 1990-es évek közepén az utolsó lukafai állandó lakos is elköltözött egykori lakóhelyérõl. Azóta a lukafai vonalon csak különmenetek közlekednek, a mindennapi személyvonatok ezt a vonalat csak igény esetén érintik.

1994-ben két mozdonyszínt építettek Almamellék állomáson. 1995-ben egy-egy fa esõbeálló épült Almamelléken és Sasréten. A kisvasút üzemeltetõje, a Mecsekerdõ Rt. megvásárolta az igen lepusztult állapotban lévõ, egykori MÁV-állomásépületet Almamelléken, majd 2001-re felújították, és múzeumot rendeztek be benne.

Az Almamelléki Erdei Vasút menetrendje:

Almamellék - Sasrét: 06.30, 12.00
Sasrét - Almamellék: 11.00, 16.00

Menetidõ: 30 perc

Díjszabás:

Kedvezményes menetjegy egy útra:75 Ft
Teljesárú menetjegy egy útra:150 Ft

Különvonatok minden napra rendelhetõk.

Különvonatok díjai:Érdeklõdjön a 06-73-514-102, vagy 06-73-354-251 telefonszámon!

Az Almamelléki indulóállomás épületében Kisvasút és Erdészeti Múzeumot üzemeltetünk. A belépõjegy ára: 50 Ft/fõ

Kedvezményes menetjegy váltására jogosultak:
a 4-14 éves korú gyerekek
diákok
nyugdíjasok
közalkalmazottak

Díjmentes utazásra jogosultak:
A 65 éven felüli nyugdíjasok
A 4 év alatti gyerekek
A MÁV és ÁEV arcképes igazolvánnyal rendelkezõk

A viteldíjat és az utazási feltételeket az Almamelléki Erdei Vasút személydíjszabása tartalmazza részletesen!

A menetdíjak 10,71% ÁFA-t tartalmaznak.

Almamellék-Szentmártonpusztán található a Hotel Tomega Vitál Kastélyszálló.

A Zselici-dombság vadregényes táján egy kisvasút zakatol Almamellék
és Sasrét Vadászkastélya között, az ország vadállományban leggazdagabb vidékén.

A környezõ falvak különleges szórakozási lehetõségei:

-Hencse község 18 lyukú golfpályája
-sportvadászat Sasréten
-Ibafa pipamúzeuma
-a szigetvári vár
-az abaligeti cseppkõbarlang

Reméljük ajánlatunk elnyerte az Ön tetszését is, legyen a vendégünk az Almamelléki Erdei Vasúton!

Hasznos tippek!

 • További Almamellék-i szállások

 • Megközelítés
  Személygépkocsival: Az M7-es autópályán és a 7-es úton menjünk el Balatonboglárig, majd a 67-es úton Kaposváron át Szentlászlóig. Ez esetben a község végén balra kell fordulni Almamellék-Ibafa irányába. Ez 224 km Budapesttõl számítva. Vonattal: Almamelléket vasúton 1977. óta nem lehet elérni, de környékbeli vasútállomásokról megközelíthetõ: autóbusszal Szigetvárról, gyalogosan Bükkösdrõl. Szigetvárt Budapestrõl átszállással közelíthetjük meg. A Déli- és Keleti pályaudvarról induló, Pécsre közlekedõ vonatokkal menjünk el Szentlõrincig vagy Pécsig, és itt szálljunk át a Szigetvár(-Barcs-Gyékényes-Nagykanizsa) felé közlekedõ vonatra, amivel Szigetvárig kell utazni. Itt kell átszállni az autóbuszra. Autóbusszal: Almamelléket Szigetvár felõl napi 5 pár autóbuszjárat kapcsolja a külvilághoz. Ezekrõl a buszokról Almamellék felsõ megállóban kell leszállni, ami közvetlenül a kisvasút végállomásánál található.

 • Útvonal tervezõ - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-7934 Almamellék,
  Tel: 06-73-354-251, 06-73-514-102


  © Minden jog fenntartva! 2004-2022.

  Rólunk | Kapcsolat