Útvonal tervező
Ópusztaszer >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer

Képgaléria:
ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Információ, szállásfoglalás
Típus: hagyományőrzők,
Cím:
6767 Ópusztaszer Szoborkert 68.
Csongrád >> Térkép <<
Nyitvatartás: egész évben
Az Emlékpark nyitva tartása
2004. január 1-től április 30-ig 9-16 óráig
2004. május 1-től szeptember 30-ig 9-18 óráig
2004. október 1-től 2004. december 31-ig 9-16 óráig
A körkép épületén kívül található kiállítások 2004. április 1. és 2004. október 31. között tekinthetők meg, hétfő kivételével valamennyi napon a nyitvatartási rendnek megfelelően. Húsvéthétfő és pünkösdhétfő rendezvényi nap, ezért ezeken a napokon valamennyi külső kiállítás látogatható
Telefon: 06-62-275-133, 06-62-275-167
Fax: 06-62-275-007
Web: www.opusztaszer.hu
Fizetőeszköz:
Szolgáltatásaink
Közösen használható: buszparkoló, büfé, étterem, füves kert, parkoló, telefon, WC,
Bemutatkozás
Üdvözöljük Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban!

A legenda és a valóság földjének múltja beláthatatlan messzeségekbe vezet. Legelőször Béla király jegyzője, Anonymus említi meg híres Gesta Hungarorum-ában ezt a területet, mint az első országgyűlés helyét, egyben a Szer elnevezésre is magyarázatot ad: 'ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának'. Tudniillik a honfoglaló Árpád fejedelem és vezérei. A nagynevű krónikás szerint az addigi szokásjogokat törvényekkel egészítették ki és birtokadományozásokra is sor került.
Ennek tiszteletére épült fel az emlékpark.

Olyan múzeumegyüttes épült, amely régészeti, történeti, művelődéstörténeti, képzőművészeti, természettudományos és néprajzi gyűjteményeit, kiállításait élményt adó programokkal, szórakoztatást szolgáló rendezvényekkel is kiegészíti.
A szimbolikus jelentőségűvé vált helyen már a millennium idején, 1896-ban emlékművet emeltek Árpádnak.
Az 1970-ben megkezdett régészeti ásatások során megtalálták egy középkori nemzetségi templom és kolostor romjait, majd Szer mezőváros maradványait. Már ekkor megfogalmazódott a Nemzeti Történeti Emlékpark gondolata, megvalósítására emlékbizottságot alapítottak. Elhatározták a megyét bemutató szabadtéri néprajzi múzeum létrehozását, majd a Feszty-körkép restaurálását.


Állandó kiállítások:

- Feszty Árpád: A magyarok bejövetele

A 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép a festői eszközök, a művészi fantázia segítségével és nézői képzelőerejének jóvoltából idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját. Feszty Árpádot több festőtársa segítette a két évig, 1892-től 1894-ig tartó alkotómunkában: a tájképi részleteket Mednyánszky Lászlónak, a lovas csatajeleneteket Vágó Pálnak köszönhetjük.

- Promenád 1896

- Szer monostora és kora

- Romkert

A korábban feltárt, középkori harangöntő gödör alján csaknem hiánytalanul megtalálták egy középkori harang öntőformáját (2118 darabban!). A Vályi Katalin régész vezette feltárás (1993) után az MTA Régészeti Intézetében M. Glattfelder Lúcia restaurálta az öntőformát, s ennek köszönhetően az emlékpark újabb, ritkaságszámba menő értékkel gazdagodott: Máté István szobrászművész és Makk József kohómérnök ugyanis 1997 nyarán újra kiöntötte a féltonnás bronzharangot. Püspöki fölszentelése óta a romkert új dísze a Szent Gellért-harang.


- Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szatócsbolt és pékműhely
Szegedi tanya
Szegedi tanya muskátlis ablaka
Községháza
Fazekasműhely
Széldaráló
Tanyasi elemi népiskola
Szentesi tanya (Boglya-formájú kerek ól)
Szentes-donáti szélmalom
Csongrádi halászház
Nyári utcarészlet a szegedi napsugaras házzal
Kisvasút és vasútállomás
A tiszai fafeldolgozást bemutató kiállítás és gátőrház
Pékség
Útőrház
Imrehegyi Erdészház

- Az erdő és az ember

Az Erdő és ember állandó kiállítás tíz fából készült jurtaszerű - a honfoglaló magyarok világára emlékeztető - pavilonban található, amelyekkel szemközt egy kis kéttornyú ökumenikus kápolna áll. Az épületeket Csete György és Dulánszky György tervezte. A pavilonok két ötös blokkra tagolódnak. A tíz pavilonban - Magyarországon egyedülállóan - az erdő (a fa) és az ember kapcsolatát bemutató kulturtörténeti kiállítás tekinthető meg.
Az első három pavilonban az erdő kialakulását és Magyarország erdőit láthatja a néző. Majd a két egymásba nyíló egységben a hazai erdőgazdálkodás története következik.

A második pavilon-blokk első egységét időszakos kiállítások számára tartottuk fenn. A hetes pavilonban a századforduló (1879-1918) erdészeinek élete elevendik meg. A nyolcadik pavilonban a fa kézi erővel történő kitermelését és megmunkálását ismerhetik meg a látogatók. A kilencedik pavilon kiállítása a fának a közlekedésben és a szállításban betöltött szerepét mutatja be. Az utolsó - tizedik - pavilon kiállítása magyarországi példák segítségével igyekszik megmutatni a fának az építészetben betöltött szerepét.
Az ökumenikus kápolna meghitt csöndje alkalmat kínál a vendégnek egy kis meditációra, ha igénye van rá, imádkozásra. Belsejét Csete Ildikó textílművész és Nagy István népi fafaragó munkái díszítik..

- Világmagyarság Hajléka

-Nomád park

-Árpád emlékmű

A fősétány végén kialakított dísztéren található az 1896-ban emelt, klasszicizáló Árpád-emlékmű, melynek alkotópárosa Berczik Gyula építész és Kallós Ede szobrász.
Az 1997-98-ban újrafaragtatott szobor (Buzál Károly a szobrász) hatásos háttérdíszlet a nemzeti ünnepek ceremóniáihoz, s más rendezvényeken. Névadója is lett a falu hagyományos népünnepélyének: a régebben szeptember első vasárnapján tartott összejöveteleket ma is emlegetik - szobori búcsúként - Ópusztaszeren. (Az Árpád-emlékmű mészkőtestének zugaiban apró páfrányka zöldell. Érdekesség, hogy a Vereckei-hágó környékén is él e faj.)

Lovasprogramok

'NOMÁDOK'
lovasprogramok, bemutatók, vándortúrák, jurtaszállás, lovasoktatás és tanácsadás

Magyarországon egyetlen múzeumi kiállítóhely - az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - őrzi a XI évszázaddal ezelőtt lejátszódó honfoglalás emlékét. A Feszty-körkép a képzőművészet sajátos eszközeivel, látásmódjával idézi fel ezt a sorsdöntő eseményt.
Az emlékparkban látható lovas nomád harci játékok keretében néhány vállalkozó szellemű fiatal - bár ők a XXI. század gyermekei - beavatja a nézőt, ha kedve támad, bevonja a nomád népek mindennapjaiba.
A korhű ruhákban bemutatott haditorna megtekinthető a lovaspályán 11.30 és 14.30 órai kezdéssel.

Belépőjegy ára:
felnőtteknek: 500 Ft
Diákoknak: 400 Ft
Lovaglási lehetőség: 1 kör 300 Ft
Íjászat: 5 lövés 150 Ft

A torna a jelzett időpontokon kívül is megrendelhető a Feszty-körképhez szóló jegyrendelésekkel együtt.


2004. évi jegyárak.

Sétálójegy
A hétfői napokra váltható, amelyeken a külső kiállítások zárva tartanak (kivétel húsvéthétfő és pünkösdhétfő, amikor parkbelépőt kell váltani annak, aki a Feszty-körképet nem akarja megtekinteni). 500 Ft

Egész napra szóló parkbelépő
A Feszty-körkép és a Panoptikum kivételével az Emlékpark valamennyi kiállításának megtekintésére feljogosít. 800.- Ft

Feszty-körkép
(egész napra szóló parkbelépőt is tartalmaz!)
Felnőtt: 1600.- Ft
Diák, nyugdíjas, katona:1100.- Ft

Panoptikum
(a körkép épületében, külön belépővel)
Felnőtt:350.-Ft
Diák, nyugdíjas, katona: 250.- Ft


Reméljük ajánlatunk elnyerte tetszését , várja Önt Ópusztaszer!Hasznos tippek!

 • További Ópusztaszer-i szállások

 • Megközelítés

 • Útvonal tervező - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • ÓPUSZTASZERI Nemzeti Történeti Emlékpark Térkép
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
  Tel: 06-62-275-133, 06-62-275-167

  © Minden jog fenntartva! 2004-2016.

  Rólunk | Kapcsolat
  GMS InGenium Kft.